Sunday, May 24, 2009

EXIT MUSIC FOR A FILM: R.I.P To Recording Company


Apsal aku letak video ni dlm blog aku?? Dah tentu la aku suke gile video clip ni. Lagu terbang2, video clip yg cool siap ade quote yg inspiring, great sounds bla bla. The whole concept of the song is simple yet it's very meaningful, very close to the heart of the people who always wondering what true love is all about.

This is what u can get from a band that really sincere in whatever things they do, who believes in 'Do It Yourself' attitude, who put art above the rest, and who never believe in ajor recording company (EMI, SONY Music, BMG whatsoever). They just want to do whatever things they want to do. They want to compose their own music, lyrics, sounds etc. If they want to produce a video clip, they want to do it with their own concept. They don't want other people to control their musical journey.

Percayalah, ko xkan tahan lama kalo nak buat band tapi malas nak berusaha. Ko ambik jalan singkat ko sign contract ngan major label dgn harapan sume bende diorang boleh uruskan tapi kreativiti ko akan tersekat, ko jgn harap boleh keluarkan idea sendiri. Design kulit album diorang yg akan design (selalunya tangkap gambar posing2 tampal kat depan album, senang cite kan??), video klip plak mmg lousy gila ah jenis konon nak sep bajet (tgk je la video klip band2 cam Jinbara, Kristal bla bla. xde seni langsung)
Lagu plak mmg ko xyah susah2 nak cari idea, komposer byk yg nak jual lagu. So ape pekdah ko buat band klo sumebende org tlg buatkan??? Itu la objektif utama org nak buat band - nak buat sume bende dgn sendiri. Kalo lagu pon org bagi, baik ko jd solo artis je. Kalo ade live, pakai je la sessionist.

Skang ni ramai org dah mula bukak mata dgn band2 yang percaya kepada konsep buat sendiri ni (aku malas nak gune term 'Indie'. Wartawan pondan pon dah pandai guna term ni padahal sebelum ni yg diorang tau pop, rock, balada tu je la) Aku tak kesah org nak panggil band ko sell-out ke ape ke, janji ko jujur dgn ape yang ko buat., aku tetap sokong.

So kepada band2 atau musician macam Butterfingers, Love Me Butch, Hujan, Meet Uncle Hussein, Estranged, Pop Shuvit, Komplot, Pesawat, Estrella, Yuna, Gerhana Ska Cinta, Plague Of Happiness etc, teruskan berkarya kerana karya anda berbaloi untuk dihargai.

Kepada major label yg masih percaya dengan marketing strategy korang, PEGI MAMPOS!!!

Saturday, May 23, 2009

STORY OF THE DAY: Mak aih dah bersawang blog aku nih...

Fuh...Fuh....

Pok...Pok..Pok...

Hat...chemmmmm..

Sniff...sniff.....



Oh..hi kawan2... Sedang membersihkan blog yg sudah berhabok, bersawang, berlipas dan bermacam2 lg. Oh bunyik di atas adalah bunyik saya meniup2, menepok2, terbersin akibat habok yg terlalu byk dan lantas menggaru2 hidong dgn cara pelik saya.

Yup it's been 3 weeks since my last entry. For those who still don't know what'd happen to me for the past 3 weeks, well, let me keep it  simple....

1) On 4th of May, I attended an interview at Ambank that all gone wrong due to my stupidness of not keeping my hp in silent mode...I'm not gonna talk about it any further..

2) 3 days later got an unexpected call from Ambank, Jln Raja Chulan asking me to start work on 11th May..woohoo..woot..woot...

3) Went to Kuantan on 8th for my brother's wedding...jadik pengapit lagi..pastu demam..

4) Start working with Ambank as Acc Exec on 11th..

5) Back to Malacca on 15th for my brother's wedding..

6) And today went to Ulu Yam, having a mandi manda session with Equine lads, Dirah and Myn as well...

So all I can say bout my new job is .... it's quite good...yeah seriously I'm kinda like it... Eventho I have to wake up at 630 am every day and reach home at 800pm or something, have to endure 40 minutes of miserable ride from Puchong to KL every day, I don't mind at all. The pay is really good plus I get paid for my O.T. My officemates are also very nice to me and they even asked me to join them for lunch on my first day in office.

 So it's like a brand new life for me, and I can start saving rite now to get married in the future eventho I don't have any calon for the moment. Haha what a loser......

No actually rite now I just want to be somebody first bcoz before this I was nobody. And after I can be that somebody, then only I'll start thinking of finding somebody. Ape ko merepek ni Bob?? Ntah telinge aku masok air (babi ko Pa) kepala aku pening, kaki aku melecet kene batu (babi ko Pa lg sekali), dan aku penat berenang..Berenang pebendenye main terapong2 sekejap pastu dok atas batu x tahan sejuk....Ah ingin berehat sebentar ya...jap lagi saye sambung merepek...

Sunday, May 3, 2009

FOOTY MANIAC: ..............................................

.
.
.
.
.
.

am speechless rite now. Still can't accept the result and the fact that we've been humiliated by our fiercest rival in our homeground!!

Well, the scoreline Real Madrid 2 - Barcelona 6. Yes, it's 6........

The defence were all over the place when Messi started bombing forward, the midfields were outclassed by the brilliance of Xavi and Inniesta and everything went wrong last nite..........

Had it not because of the local boy Iker Casillas, the scoreline could've been 2-10 at least.

They're given so many space to roam, we're using zonal marking throughout the game, we're not closing down quick enough and that's the last thing u want to do when u face the team like barca.

Afterall, we're helpless....

The hope of retaining La Liga crown are now doomed....

But I still convince, we'll bounce back next season....

Saturday, May 2, 2009

STORY OF THE DAY: Antara Pangkat & Usia...

Hah..seronok betol ari ni ngecat umah. Ya terima kasih kepada mana2 kedai berkenaan yg membuat cabutan bertuah dgn salah satu hadiah nya adalah tong cat. Terima kasih banyak2. Semoga lingkop lah bisnes ko hendaknye....

Oh ya ketika seronok ngecat bersama2 big bro, perbualan ini mengambil tempat..

Big bro: "Weh pasni ko xyah aa panggil bini aku tu nanti 'akak'. Die sebaye ngan ko kan??"

Aku: "Habih tu nak panggil woi je ke??"

Big bro: "Panggil name je dah la. Cam kelaka la pulak die sebaye ngan ko, tapi ko kene panggil die akak"

Aku: "Dah name pon akak ipar aku. Kene aa panggil akak. Tu la masalah ko, umor 30 lebih, carik bini baye ngan aku. Kan dah nyusahkan aku..."

Big bro: "Salah ke aku nak carik bini mude sikit. Xkan aku nak carik bini same umor ngan ma.."

Time tu mmg aku dah xleh handle nak gelak gila babi dah...



So antara pangkat & usia, yg mane perlu diutamakan?? antara ego & hormat, yg mane perlu dibuang??
Lu pikir la sendiri.....

p/S : Eh lupe lak nak wish.. KEPADA SUME KULI BATAK DI MALAYSIA, SELAMAT HARI BURUH....

Friday, May 1, 2009

STORY OF THE DAY: Sedang berseronok di Melaka..woohhoo...

Oh oh.. sedang berehat2 di Melake tatkala ini. Sudah lama tidak kepulangan. Kerinduan sudah ketidaktahanan. Maka kepulangan ini harus dipenuhgunakan. Institusi kekeluargaan harus ditidak abaikan.

Bob, ape yg ko merepek ni??BM ko berapa time SPM??

Ntah......

Balik melake malam semalam. Kol 10 gerak dr KL tumpang abang gue. Oh yang lucunya pukol 11 highway boleh jem dari Nilai. Ye Mesia sudah semakin gila. So sampai umah kol 1.30. Sampai2 je teros meluru ke katil dan tatkala mata sudah hampir2 tertutup, terdengar sayup2 suara abang gue, "aku yg menat2 mandu dari Kuantan ke Puchong ke Melaka, dia lak yg terbongkang dulu." Sori bro, xleh handle aaa penat gila keje , kataku dalam hati. Padahal keje aku bkn bz mane pon. Banyak pura2 bz ade la..hahaha...

Dan hari ini bley terbangun awal lak. Lantas teros melayan Globe Trekker haha ya saya suka amat melayan si gile Ian Wright ni. Oh kali ni die pegi ke Bora-Bora Island, Tahiti. Yaaa pagi yang indah bangun2 je teros mencuci mata menonton pantai yang super chantekk. Harus menyimpan angan2 untuk ke sana satu hari nanti. Tapi sumenye habis rosak bila perbualan ini mengambil tempat....

"Boi, nanti jap lagi tolong catkan dinding luar tu. Kan abg ko tu dah nak kawen." ibuku cuba memulakan perbualan di pagi yang hening.

"Aik, bukan ke baru raya tahun lepas tuka cat??Elok je lagi tu.." balasku dengan usaha untuk menderhakai permintaan ibuku.

"X de la. Dinding tu dah calar sikit ayah ko ari tu bawak tangga terkene dinding tu. Lagipon hari tu ma ade dapat 2 tong cat free. Ade lucky draw kat Jasin. Kang simpan lame2 xpakai kang expired pulak".................

Hahaha.. kadang2 boleh tahan lucu jugak ibuku ini......

Ya perfect weekend saya baru saje bermula.......